Se modifică modul de calcul care stabilește valoarea punctului de pensie

Se modifică modul de calcul care stabilește valoarea punctului de pensie
Publicat: 21/01/2013, 20:38
Actualizat: 03/07/2013, 16:22

Ministerul Muncii propune modificarea modului de calcul al valorii punctului de pensie, acesta urmând să se majoreze anual cu „100% din rata medie anuală a inflației”, față de „100% din rata inflației” în prezent, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Socialie și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus luni, în dezbatere publică, un proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu reglementări potrivit cărora în situația în care, la data majorării valorii punctului de pensie, indicatorii în raport de care se determină valoarea punctului de pensie nu pot fi comunicați, conform legii, de către Institutul Național de Statistică, valoarea punctului de pensie să se majoreze anual cu sută la sută din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50 la sută din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

„Începând cu anul 2013, indicatorii prevăzuți, utilizați la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul următor, sunt cei definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de Institutul Național de Statistică”, se arată în proiectul de Lege.

Documentul supus dezbaterii publice stabilește că, în situația în care unul dintre cei doi indicatori are valoare negativă, la stabilirea valorii punctului de pensie se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă, iar dacă ambii indicatori au valori negative, se va păstra ultima valoare a punctului de pensie.

„În anul 2013 valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei”, se mai arată în document.

Totodată, se propune abrogarea articolului 170 din Legea 263/2010, care prevede că „pentru persoanele înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, la punctajul mediu anual determinat în condițiile art. 95 se aplică un indice de corecție calculat ca raport între 43,3 la sută din câștigul salarial mediu brut realizat pe anul precedent și valoarea unui punct de pensie în vigoare la acea dată”, acest lucru fiind motivat de faptul că, indicatorii utilizați la determinarea indicelui de corecție prevăzut „nu reflectă intenția legiuitorului de a corecta punctajele medii anuale pentru categoriile de persoane înscrise la pensie începând cu data de 1 ianuarie 2011”.

„Proiectul de act normativ propune reglementarea modului de determinare a indicelui de corecție ca fiind raportul între 43,3 la sută din câștigul salarial mediu brut preliminat, corespunzător anului precedent celui în care se deschide dreptul de pensie, comunicat de Comisia Națională de Prognoză (…) și valoarea punctului de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflației pe anii 2010 și 2011”, se arată în nota de fundamentare care însoțește documentul.

Proiectul de Lege mai prevede că indicele de corecție se aplică o singură dată, la deschiderea inițială a drepturilor de pensie, iar punctajul mediu anual rezultat în urma aplicării indicelui de corecție reprezintă punctajul mediu anual realizat de asigurat, care se utilizează la determinarea cuantumului pensiei.

„Indicele de corecție determinat pentru drepturile inițiale de pensie care se deschid în cursul anului 2013 este 1,05 și se aplică și punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis începând cu luna ianuarie 2011”, se mai arată în proiect.

Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice va fi în dezbatere publică pe site-ul MMFPSPV până în 30 ianuarie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Mandatul preşedintelui Zelenski expiră azi. De ce poate rămâne în continuare la conducerea Ucrainei, deşi...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Maghiarii AU PRIMIT INTERZIS chiar în România. Decizia drastică luată chiar astăzi, 20 MAI
Andreea Tonciu, în pragul divorțului. De ce se destramă căsnicia
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×